Nieuws

NLR en IC NOP pakken samen Digital Twinning project op

18 december 2020

Het Innovatiecluster heeft als doel scholieren en studenten te verleiden om voor een technische opleiding te kiezen, medewerkers in bedrijven te helpen zich te ontwikkelen en samen met partners te innoveren. Eén van de belangrijkste activiteiten van het innovatiecluster is het samen organiseren van kenniskringen om kennis te delen. Via de systematiek van kennismaken-verdiepen-toepassen maken medewerkers kennis met nieuwe ontwikkelingen, kunnen ze zich hierin verdiepen en vervolgens de kennis toepassen binnen hun bedrijf. Zo is ook het project rondom digital twinning ontstaan.

Koninklijke NLR speelt als kennisinstelling een belangrijke rol in het innovatiecluster als kennisleverancier. Met behulp van een kennissessie over digital twinning en een door NLR ontwikkelde workshop wordt hierin een concrete stap in verbinding gezet! Met behulp van een Smart Industry Noordwest inventarisatievoucher heeft NLR samen met Polder Staal Producties, Suplacon en GeesinkNorba een viertal industriële toepassingen geïdentificeerd waarmee op mkb-niveau staalproductie en -bewerking wellicht optimaler kan:

Dit bericht delen:
  1. Stel dat een partij staalplaat doorgesneden moet worden met een fiberlaser. Dat stel je dan af op een aantal proefsneden. Maar wat als het niet helemaal klopt? Is het dan wel slim om die laser de hele nacht te laten doorsnijden, al dan niet volledig zonder braamvorming? Hier kan een digital twin bij helpen, door te eiken wanneer er echt een complete doorsnede bereikt is voor een bepaalde snijspaan. Zo kan erop vertrouwd worden dat de rest van de batch wel goed verloopt over de hele nacht heen.
  2. Stel dat je een stuk metaal moet laten doorbuigen op een kantbank, iets wat al redelijk voorbewerkt is met bijvoorbeeld boorgaten enzovoort. Meestal beoordeel je hoe het werkstuk in de kantbank geplaatst moet worden op basis van oriëntatie, en dat alweer op basis van waar de juiste boorgaten zitten en dergelijke. Stel dat die boorgaten op het oog bijna identiek zijn, maar toch nét anders. Dan kan het zomaar gebeuren dat je het werkstuk per ongeluk verkeerd om in de kantbank plaatst. Het zou natuurlijk enorm handig zijn als er een automatische controle daarop plaats zou kunnen vinden voordat je een reeks van 110 paar laat kanten! Ook hier komt de digital twin van pas.
  3. Wat als je als gecertificeerde lasser voortdurend bezig bent met het uitvoeren van andere taken. Dat is toch vervelend? Lassen is je kerncompetentie; het samenstellen van het te lassen assemblage hoort daar natuurlijk ook bij. Maar alle andere zaken, zoals verzamelen en configuratie van de nodige nevenassemblages – tja, dat kan even goed iemand anders of een robot uitvoeren. Door het slim meten van hoe effectief je ingezet wordt als expert in de fabriek, kan er makkelijker bepaald worden of jouw inzet optimaal is. Zo kunnen ondersteunende processen beter ingericht worden om je de gelegenheid te geven om meer je eigen expertise te laten uitoefenen dan andere taken die minder van belang zijn.
  4. De laatste en gaafste oplossing die uit het onderzoek is gekomen is het concept van een slimme lashelm. Het is namelijk zo dat er vaak uiteenlopende lasopdrachten zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het bedrijf veel variëteit aan maakopdrachten kent, of omdat het sowieso kleine en uiteenlopende series betreffen. Dan is het handig als je lashelm precies laat zien wáár en ook nog eens hóe je volgens de aanbevolen instructies optimaal kan lassen. Dat helpt overigens ook bij het inwerken van een nieuwe collega. Je bent natuurlijk nog wel zelf verantwoordelijk voor het zetten van een deugende lasnaad!
Terug naar overzicht