Knowledge powers the future

Koninklijke NLR werkt samen met zijn partners aan een betere wereld van morgen. NLR biedt daarbij innovatieve oplossingen en technische expertise en zorgt voor een sterke concurrentiepositie van het bedrijfsleven.

Vacatures

Over NLR - Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

NLR werkt aan een duurzame, veilige, efficiënte en effectieve lucht- en ruimtevaart. Met hoofdvestigingen in Amsterdam en Marknesse en twee satellietlocaties is NLR al ruim 100 jaar een kennisorganisatie met de diepgewortelde wil om te blijven vernieuwen. Met praktische innovaties en adviezen draagt NLR bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

De combinatie van diepgaand inzicht in de klantbehoefte, multidisciplinaire expertise en toonaangevende onderzoeksfaciliteiten, maakt snel innoveren mogelijk. NLR vormt daarbij de spilfunctie tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Daarnaast werkt NLR als Groot Technologisch Instituut (GTI) sinds 2010 in de TO2-federatie samen aan toegepast onderzoek in Nederland.

Trends en Innovatie

Met zijn 100 jaar ervaring loopt NLR voorop in onderzoek naar het ontwerp en de fabricage van lichtgewicht, “high tech high spec” componenten, zowel in composietmaterialen als in metalen. De nieuwste trends in door NLR onderzochte metaalconstructies zijn additive manufacturing (L-PBF en DED-processen) en cold spray. Deze productietechnologieën worden ondersteund door up-to-date kennis van materiaalontwikkelingen (multimaterialen, CMC), materiaalgedrag (corrosie), ontwerptrends (topologieoptimalisatie) en reparatieoplossingen.

Internationaal

NLR is mondiaal toonaangevend in kennis- en technologieontwikkelingen op het gebied van lucht- en ruimtevaart. De werkzaamheden van NLR beslaan het volledige spectrum van Research, Development Test & Evaluation (RDT&E). NLR werkt daarbij vanuit een neutrale positie, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties. Dit gebeurt via (defensie)programma’s en Europees onderzoeksprogramma’s Clean Sky en SESAR. Met deze ervaring en met hulp van de Nederlandse overheid, NLR ondersteunt MKB’s bij hun innovatie, om gezamenlijk kennis ontwikkelen en toepasbaar maken.

Medewerker aan het woord

Maria Luz Montero kwam in dienst bij het NLR net na haar doctoraat in metal additive manufacturing (AM). “Ik wilde werken in een R&D-omgeving met een verbinding met de industrie”, zegt ze. “De luchtvaartindustrie stelt hoge kwaliteitsnormen voor de toepassingen van AM. Dit maakt mijn werk interessant en uitdagend. NLR werkt samen met bedrijven uit verschillende branches, die allemaal kunnen profiteren van metal AM. Door deze interactie kan ik elke dag technisch en persoonlijk groeien”.

3D Printing: van idee tot commercieel product

De Koninklijke Nederlandse Luchtmacht heeft voor het eerst gevlogen met een helikopter waarvan een onderdeel 3D is geprint. Het gaat om een metalen ladderbracket, 40% lichter, maar sterker en duurzamer dan het originele ontwerp dankzij 3D printing. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Fokker Aerostructures verantwoordelijk voor engineering, NLR-Netherlands Aerospace Center voor 3D printing en testen, BPO-Delft voor ontwerp en de Defence Materiel Organisation voor de certificering.

Terug naar overzicht
Naar de website